Nu op XRADIO

Twitter

Nieuwe tracks

Geef je mening


Lees reacties  0 Reacties  |  Overzicht

Biografie

 • Nelly Furtado

  toegevoegd door XRADIO

  Nelly Furtado werd in Canada geboren als een van de drie kinderen van Portugese ouders. Op haar negende leerde ze trombone en ukelele spelen en twee jaar later keyboard. Op haar dertiende componeerde ze haar eerste eigen liedjes.

  Daarop vormde ze een triphopgroep genaamd Nelstar, waarmee ze acht keer speelde op de 'Lilith fair', een tournee voor vrouwelijke artiesten eind jaren negentig.

  Nelly Furtado trad op in de nachtclub Lee's Palace in Toronto, wanneer ze Gerald Eaton van de groep The Philosopher Kings ontmoet. Hij was onder de indruk en liet Nelly een platencontract tekenen bij Dreamworks Records in 1999. Het album 'Whoa, Nelly' volgde al snel, in 2000. Dit resulteerde in drie grote hits: 'I'm Like A Bird' en 'Turn Off The Ligh't. Het album ging maar liefst 6 miljoen keer over de toonbank in de wereld.

  Haar stijl, ooit omschreven als een kruising tussen Macy Gray en Ivana Santilli, omvat popmuziek, triphop, bossa nova, soul, R&B, hipho en folk. Deze stijl is een resultaat van haar drang om verder te gaan dan de soorten muziek die haar altijd geraakt hadden. Voor haar platencontract was haar muziek enigszins somber, zoals Portishead en Radiohead. Na een tijdje vermoeide het haar dat al haar liedjes deprimerend waren. Ze is wel eens als volgt geciteerd: "...toen realiseerde ik me dat goede muziek niet droevig hoeft te zijn, het kan poppy en geweldig en leuk zijn, en zo'n soort plaat zou ik willen maken."

  Nelly Furtado won in 2002 een Grammy voor de beste vrouwelijke popzangeres met 'I'm Like A Bird'. Op 20 september 2003 beviel Furtado van een dochter, Nevis. Na de geboorte pakte ze snel de draad weer op met haar werk, zodat ze klaar was voor de release van het tweede album.

  'Folklore', het tweede album, kwam uit eind november 2003. Dit betekende een come-back van grote omvang voor de zangeres, want vrijwel elke uitgebrachte single werd een hit. Hits in Nederland waren: 'Powerless', 'Try', 'Forca' en 'Explode'. Het album verkocht ook dit keer bijzonder goed, met 1,4 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. Dit gaf aan Nelly aan dat ze zeker nog door kan gaan, in tegenstelling tot haar verwachtingen bij haar eerste album. Ze dacht namelijk dat het bij één hit bleef, maar niets bleek minder waar.

  Het nummer 'Força' van haar tweede album 'Folklore' werd uitgekozen als het officiële lied van het EK 2004 in Portugal. Tijdens de finale van het EK bracht ze dit lied zelf in het stadion ten gehore. Loose, haar derde album dat op 12 juni 2006 wereldwijd uitkwam, had een primeur: nog nooit eerder was een album verschenen waarbij drie singles op de eerste plaats binnenkwamen op de charts. Het nummer 'No Hay Igual' (waar ook Pharrell Williams op te horen is) deed als debuutsingle zijn intrede in Mexico en Latijns-Amerika, 'Promiscuous' in de Verenigde Staten en als derde de single 'Maneater' in Europa en Azie.

  Nelly Furtado liet met dit album een heel andere sound horen. Neigden de eerste twee albums toch meer naar de pop- en folkmuziek, dan heeft 'Loose' echter het hiphopkarakter. Ook in de muziekclips van haar nieuwe album is dat duidelijk te merken.

  Nelly Furtado speelde in 2006 op het Pinkpop festival.

   

Producties opgenomen in playlist

Reageren
Om te reageren moet je ingelogd zijn, klik hier om in te loggen.

Inloggen

XTrack

 • Lees meer
  Justin Timberlake
  Mirrors

Luisteren via eigen player

Linkpartners

Radio overzicht Onlineradiostations Allradio.nl Radioonline.fm